Χαιρετώ την παρέα. Ψάχνοντας στο φόρουμ δεν βρήκα κάτι αντίστοιχο και ετσι θέλοντας να φάνω λίγο χρήσιμος και να βοηθήσω κάποιον που ψάχνεται θέλω να δούμε το θέμα του coolant (παταφλου ελληνιστή).
               Η μαμά triumph για όόόόλα μοντέλα προτείνει εως το 2020 το HD4X Hybrid Coolant το οποίο είναι κατά βάση φορτιγίσιο.
https://www.triumphrat.net/threads/hd4x-hoat-coolant-triumph-stuff.148452/
The SM says HD4X is 50% ethylene glycol, good to -31 F.
The formula is proving hard find it on the web. But it's high nitrite, low silicate. This is interesting because there is as much science in coolant as engine oil these days.

HD4X
MEG BASED UNIVERSAL ANTIFREEZE
Specifically designed to meet the requirements of heavy duty engine manufacturers, this antifreeze contains an advanced robust inhibitor package.
• Inhibitor package includes nitrite to provide additional protection against cavitation erosion / corrosion
• Low silicate content makes HD4X ideal for use in conjunction with Supplementary Coolant Additives\(SCA) as prescribed by many heavy duty engine manufacturers.
• Exceeds National Standards BS 6580
– 1992 and AFNOR NFR 15-601.
• Meets requirements of ASTM D-6210 for heavy duty engines.

               Με μια σύντομη (ε όχι και τόσο) έρευνα στον γκουγκλη βρήκα ότι υπάρχουν τρεις τύποι coolant. Τα ΙΑΤ, ΟΑΤ, ΗΟΑΤ (Το χρώμα δεν παίζει σημαντικό ρόλο) και δεν πρέπει γενικά να αναμειγνύονται (διότι αντιδρούν μεταξύ τους τα πρόσθετα και κλείνουν τις διόδους ψύξης) ΑΛΛΑ θα το δούμε παρακάτω!!!!!
               Σύμφωνα με άλλες αναφορές και κόσμος που ρώτησε την triumph Αγγλίας, λόγο μη διαθεσιμότητας του ανταλλακτικού σε όλο τον κόσμο, κάθε HOAT COOLANT είναι Ο.Κ. για το μοτέρ.
               Από την άλλη θέλοντας να πάρω γνώμες ρώτησα τι coolant βάζουν τα εξουσιοδοτημένα-εξειδικευμένα συνεργεία. Πιο συγκεκριμένα ο motoaction στη Θεσσαλονίκη βάζει bell ray, είναι ένας τύπος coolant χωρίς να εξηγεί πολλά πολλά το site της bell ray και είναι πανάκριβα (12 με 15 ευρώ το λίτρο!!!!! και μόνο αραιωμένο), ο Πιερακος στην Αθήνα βάζει castrol πιθανόν NF (Το βρίσκω συμπυκνωμένο σε λογική τιμή 11 το λίτρο), και  ο Κόντης βάζει VALEO G12 ( μπλε ανοιχτό μάλλον protectiv 40 αν κρίνω από το tiger μου σε τιμή 12 ευρώ το 5lt έτοιμο ή 5 ευρώ το λίτρο συμπυκνωμένο). Πολλοί βάζουν MOTUL MOTOCOOL (8 ευρώ το λίτρο αραιωμένο) που είναι και αυτό HOAT.
               Τώρα στο ΑΛΛΑ. Μερικά COOLANTS δεν έχουν πρόβλημα να αναμειγνύονται όπως τα valeo σύμφωνα με το
https://th.valeoservice.com/en-th/newsroom/valeo-protectectiv-tm-liquid-coolant
ή το valvoline
https://www.valvoline.com/en-europe/our-products/coolant-and-antifreeze/multi-vehicle-coolant
και το βρίσκω και σε καλή τιμή (6,6 ευρώ συμπυκνωμένο).
               Έχοντας χρησιμοποιήσει σε άλλη μηχανή (CBR600 F4i) WURTH FLAMIX D G12 PLUS με άριστα αποτελέσματα (δούλευε 5 βαθμούς κάτω χωρίς καν να καθαρίσω το κύκλωμα και χωρίς κατάλοιπα) στην επομένη αλλαγή (οσονούπω) θα βάλω τα VALEO G12  αφού καθαρίσω δυο φορές το κύκλωμα με απιονισμένο νερό αυτή τη φορά.
               Προσπάθησα να μη γίνω κουραστικός και όσο γίνεται πιο περιεκτικός. Τώρα υπάρχουν και άλλα που μπορούμε να πούμε αλλά είπα να μείνω στα ουσιώδη.
               Αυτά βρήκα εγώ και οποιαδήποτε άλλη γνώμη ας παρατεθεί.