Σύντομο εγχειρίδιο αγορών στο Ε-BAY

Σύντομο εγχειρίδιο αγορών στο Ε-BAY  

  Από: ARHS στις 06/05/2008 11:01 a.m.

Πολλοί από εσάς γνωρίζουν το e-bay αλλά δεν το εμπιστεύονται για συναλλαγές παρόλο που στο e-bay μπορούμε να βρούμε πάρα πολλά χρήσιμα πράγματα και σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές. Η αλήθεια είναι ότι έχουν ακουστεί διάφορες απατεωνιές που έχουν γίνει μέσα από αυτό αλλά πλέων το e-bay έχει αναβαθμιστεί πολύ και η ασφάλεια του είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα.

Προσωπικά χρησιμοποιώ το e-bay αρκετό καιρό, έχω αγοράσει αλλά και πουλήσει αρκετά πράγματα. Έτσι αποφάσισα να γράψω έναν σύντομο οδηγό για το e-bay προσπαθώντας να βοηθήσω και άλλους να γλιτώσουν αλλά και να βγάλουν χρήματα. Τώρα αν κάτι σας πάει στραβά μην με κυνηγάτε... έτσι... είμαι και αργός...

Εγγραφή

1. Προσέχουμε οι σελίδες να είναι της μορφής https και όχι http και κάτω δεξιά στον IE6 να εμφανίζεται το λουκετάκι. Αυτό ισχύει για περισσότερο για το Pay Pal. (σε Opera και Mozzila δεν ξέρω ποια είναι η αντίστοιχη ένδειξη ασφαλείας).

2. Δημιουργούμε λογαριασμό καταχωρώντας αληθινά στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, e-mail κτλ) στο e-bay ( http://www.ebay.com ) και στο pay pal ( https://www.paypal.com/row/mrb/pal=ZLCZUHVWQ7WQ4 ).
Εάν εγγραφείτε σε ένα e-bay τότε αυτόματα το username και το password ισχύει και σε όλα τα άλλα.
Το Pay Pal μας ζητάει και τον αριθμό της πιστωτικής μας κάρτας. Χωρίς πιστωτική κάρτα δεν κάνουμε δουλειά.
Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείτε να εκδώσετε μια προπληρωμένη κάρτα και να την εφοδιάζετε ανάλογα με τις αγορές σας.

3. Οι πληρωμές στο e-bay γίνονται με διάφορους τρόπους, ο ποίο διαδεδομένος και αξιόπιστος είναι το Pay Pal.

Έχοντας δημιουργήσει λογαριασμό στο Pay Pal συνδέουμε την πιστωτική μας κάρτα με τον λογαριασμό. Για να γίνει η σύνδεση απλά το Pay Pal τραβάει από την κάρτα μας $2. Όταν θα μας έρθει στο σπίτι η αναλυτική κατάσταση των κινήσεων της κάρτας (σε μερικές κάρτες αυτό φαίνεται και μέσω του internet banking τις τράπεζας) θα δούμε δίπλα από την χρέωση του Pay Pal έναν τετραψήφιο αριθμό. Καταχωρούμε των αριθμό στον λογαριασμό μας στο Pay Pal και αυτό ήταν. Τώρα μπορούμε να αγοράζουμε και να πουλάμε από το e-bay. Τα $2 μας τα επιστρέφουν στην πιστωτική κάρτα μόλις καταχωρηθεί ο τετραψήφιος κωδικός.

Αγορές.

1. Οι αγορές χωρίζονται σε δύο μέρη. Δημοπρασίες (Bid) και Buy Now.

2. Στις δημοπρασίες κερδίζει το προϊόν αυτός που θα δώσει τα περισσότερα χρήματα ενώ στο Buy Now η τιμή είναι στάνταρ και δεν αλλάζει. Τυγχάνει βέβαια μερικές φορές να έχουμε στο ίδιο προϊόν και Bid και Buy Now. Φυσικά εδώ προσέχουμε να μην περάσει η τιμή Bid την τιμή Buy Now. Επίσης σε μερικές δημοπρασίες εμφανίζετε η ένδειξη (Reserve not met). Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν δεν έχει πιάσει την τιμή που θέλει ο πωλητής. Που σημαίνει ότι άσχετα αν έχουμε κάνει την μεγαλύτερη προσφορά όσο υπάρχει η ένδειξη αυτή το προϊόν δεν το έχουμε κερδίσει.

3. Προσέχουμε αν ο πωλητής στέλνει και Ελλάδα (στο πεδίο Ships to: θα πρέπει γράφει Greece, Europe ή Worldwide). Αν δεν γράφει αυτά υπάρχει πάλι μια μικρή πιθανότητα να στέλνει Ελλάδα αλλά θα πρέπει να τον ρωτήσετε με e-mail.

4. Διαβάζουμε προσεχτικά όλη την αγγελία και τους όρους πληρωμής. Μερικοί από τους πωλητές δεν δέχονται Pay Pal ή χρησιμοποιούν διαφορετικό σύστημα on-line πληρωμής.

5. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στα feedback. Όταν ολοκληρώνεται μια συναλλαγή στο e-bay και οι δύο πλευρές (αγοραστής-πωλητής) αφήνουνε feedback (σχόλιο). Τα feedback είναι είτε θετικά, είτε αρνητικά είτε ουδέτερα. Αντιλαμβάνεστε ότι αν κάποιος έχει μεγάλο ποσοστό σε θετικά σχόλια είναι και φερέγγυος. Nα προτιμάτε πωλητές με ποσοστό πάνω από 98.8% σε θετικά σχόλια.

6. Στις δημοπρασίες να κοιτάτε πόσοι χτυπάνε κάποιο είδος. Αν αυτοί που το χτυπάνε έχουν λίγα Feedback μπορεί απλά να χτυπάνε για να ανεβάσουν την τιμή, γι’αυτό να είστε ενημερωμένοι εκ των προτέρων και να γνωρίζετε περίπου την αξία που έχει στην αγορά το είδος που θέλετε να αγοράσετε.

7. Power Seller: Αν κάποιος είναι Power Seller σημαίνει ότι πουλάει πολύ. Άρα για να τον προτιμάνε είναι φερέγγυος.

8. Pay Pal Buyer Protection: Αυτό είναι η ασπίδα που υπάρχει δίπλα από των πωλητή. Δεν την έχουν όλοι οι πωλητές. Αυτή η ασπίδα σημαίνει ότι αν κάτι πάει στραβά το Pay Pal σας αποζημιώνει έως και $1.000. Να τους προτιμάτε ασυζητητί.

9. Επιστροφές δεν κάνουνε όλοι γι’αυτό να διαβάζετε προσεχτικά την κάθε αγγελία πώλησης. Αν κάτι σας έρθει σπασμένο ή σας στείλουν διαφορετικό είδος από αυτό που αγοράσατε βγάλτε το αμέσως φωτογραφίες και επικοινωνήστε αμέσως με τον πωλητή. Αν δεν βγάλετε άκρη προχωρήστε σε καταγγελία στο e-bay.

10. Σε περίπτωση που θέλουμε να ακυρώσουμε το ποσό που έχουμε ποντάρει σε μία δημοπρασία θα πρέπει να το κάνουμε προτού συμπληρωθούν 12 ώρες πριν την λήξη της δημοπρασίας αλλά έτσι χάνονται και τα προηγούμενα ποσά που είχαμε (αν είχαμε) δηλώσει. Επίσης μπορούμε και μια ώρα πριν την λήξη να αποσύρουμε το ποσό που έχουμε ποντάρει αλλά τότε το σύστημα δεν μας διαγράφει τελείως απλά μας πάει στο προηγούμενο ποσό. Οι ακυρώσεις καταγράφονται και καλό θα είναι όταν χτυπάμε κάποιο είδος να μην το ακυρώνουμε. Αλλιώς φτιάχνετε έναν πλαστό λογαριασμό και ξανά-χτυπάτε το είδος σε μεγαλύτερη τιμή από ότι το είχατε χτυπήσει με τον πραγματικό σας λογαριασμό.

11. Πάντα ρωτάμε πριν αγοράσουμε ή χτυπήσουμε κάτι για το κόστος των μεταφορικών (Shipping Cost).

12. Η αποστολή από Αμερική (τα περισσότερα είδη από Αμερική έρχονται) μπορεί να γίνει είτε με το Αμερικάνικο ταχυδρομείο (http://www.usps.com) είτε με ιδιωτική εταιρία courier (UPS, DHL, Fed-Ex) τις περισσότερες φορές συμφέρει με το Αμερικανικό Ταχυδρομείο. Το οποίο έχει 7 διαφορετικούς τρόπους αποστολής. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα http://ircalc.usps.gov/default.asp?Mode ... &CID=10134 από όπου μπορείτε να υπολογίσετε και το κόστος αποστολής γνωρίζοντας το βάρους του πακέτου (1 Pound = 0.34 κιλά ή 1 κιλό = 2.2 Pounds). ( http://www.roadway.com/tools/kiloconverter.html )

13. Θα σας συμβούλευα να επιλέγετε να σας τα στέλνουν με Global Express (EMS) είναι λίγο ποιο ακριβά (+ $20 περίπου) από τις απλές αποστολές αλλά σας δίνουν Tracking Number (αν δεν σας το δώσουν να το ζητάτε) με το οποίο μπορείτε να βλέπετε πότε αναχώρησε το πακέτο σας από Αμερική μέσω της ιστοσελίδας: http://www.usps.com (Track & Confirm). Επίσης με Global Express η παράδοση είναι το αργότερο σε 5 εργάσιμες στην πόρτα σας από τα Courier των ΕΛΤΑ ( http://www.elta-courier.gr ). Τα δέματα που είναι από Αμερική με Global Express (EMS) έχουν έναν αριθμό της μορφής ΧΧ123456789US (πχ: EV996019779US, CP996019779US) κοκ. Έχοντας αυτό τον αριθμό μπορείτε να καλέσετε στο 8001183100 και να μάθετε που είναι το δέμα σας. Αλλά το ποιο σημαντικό δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν. Και απλά να σας τα στείλουν δύσκολα χάνονται. Αλλά επιμένω USPS Global Express Shipping. Παρακάτω ακολουθεί το κείμενο στα Αγγλικά για ερώτημα σχετικά με το κόστος των μεταφορικών με USPS Global Express:

-----------------------------------------------------------------------
Dear Sir/Madam,

Can you please tell me the shipping cost with USPS-Global Express to Greece ?

Thank you.

--------------------------------------------------------------------------

14. Τα πάντα περνάνε τελωνείο αλλά οτιδήποτε με δηλωμένη αξία άνω των 45 euro φορολογείται. Συνήθως ο φόρος είναι το λίγο παραπάνω από το μισό της αξίας του είδους. Για να το αποφύγετε θα λέτε στον πωλητή μέσα στο πακέτο να μην βάζει αποδείξεις και τιμολόγια και να δηλώνει την αξία του πακέτου λιγότερο από $40 (και ας έχετε μέσα 4 πίστονες Brembo αξίας $500). Tώρα θα μου πείτε αν χαθεί τι γίνεται ; γι’αυτό επιμένω USPS Global Express.

Παρακάτω σας έχω το κείμενο στα Αγγλικά για να στέλνετε στους πωλητές σχετικά με το τελωνείο.

----------------------------------------------------

Dear Sir/Madam,

Please DO NOT INCLUDE any INVOICES or RECEIPTS inside the package and DECLARE the value of the package LESS THAN $40 because if you declare it more than $40 I will have to pay double money in order to get the package from the Greek customs.

Thank you.

-------------------------------------------------------

15. Τα δέματα από εξωτερικό συνήθως πάνε στις αποθήκες των ΕΛΤΑ (όσα πάνε εκεί, από εκεί εκτελωνίζονται) που είναι στην Ακτή Κονδύλη 32 στον Πειραιά. Τα τηλέφωνα τους είναι:

Τελωνείο: 2103542143 & 2103538161
ΕΛΤΑ Express: 2103538116 & 21073538122
ΕΛΤΑ Συστημένα: 2103538161
ΕΛΤΑ Δέματα από Ευρώπη: 2103538144-5
ΕΛΤΑ Δέματα από Αμερική: 2104614484

Εύχομαι να μην σας χρειαστούνε ποτέ, εγώ τα χρειάστηκα μια φορά και πήγα και από εκεί. Τελικά βρήκα τις “χαμένες” αποστολές οι οποίες φυσικά δεν ήταν με Global Express.

16. Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και δεν έχετε παραλάβει το προϊόν που έχετε αγοράσει έχετε 60 ημέρες (από την ημερομηνία αγοράς, και όχι από την ημερομηνία που το πληρώσατε) να κάνετε καταγγελία στο e-bay για είδος που δεν παραλάβατε. Καλό θα είναι να το κάνετε με την συμπλήρωση 50 ημερών. Αλλά πριν το κάνετε αυτό να έχετε προσπαθήσει να επικοινωνήσετε με e-mail ή και τηλεφωνικός με τον πωλητή.

Πωλήσεις.

1. H καταχώρηση μιας πώλησης είναι πολύ εύκολη και στο κόστος της είναι λιγότερο από 2 euro. Αλλά δεν θα αναφερθώ εκτενέστερα στις πωλήσεις καθώς το κόστος των μεταφορικών (ΕΛΤΑ) είναι αρκετά υψηλό σε σχέση με το κόστος σε άλλες χώρες. Με αποτέλεσμα όταν οι ξένοι διαβάζουν το κόστος αποστολής (Shipping cost) να την κάνουν καθώς νομίζουν ότι ο πωλητής βγάζει και από την αποστολή (πολλοί το κάνουν αλλά μέσω της ιστοσελίδας http://ircalc.usps.gov/default.asp?Mode ... &CID=10134 μπορείτε να τους ελέγχετε).

2. Ότι χρήματα βγάζετε από το e-bay (πωλήσεις, επιστροφές κτλ) πάνε κατευθείαν μέσω του Pay Pal στην πιστωτική σας κάρτα αλλά μπορείτε αν θέλετε πάλι μέσω του Pay Pal να τα στέλνετε κατευθείαν στον Ελληνικό τραπεζικό σας λογαριασμό.

Γενικές συμβουλές.

1. Πάντα θα κρατάτε τα e-mail ιδίως τις αποδείξεις πληρωμών από το Pay Pal.
2. Να παρακολουθείτε καθημερινά την ισοτιμία euro - δολαρίου και λίρας Αγγλίας. ( http://euroconverter.bnpparibas.ch ) (μερικές τιμές στο e-bay είναι σε λίρες Αγγλίας).
3. Να αφήνετε Feedback και να ελέγχετε αν σας αφήνουν.
4. Καλό είναι με το που αγοράζετε κάτι να το πληρώνετε κατευθείαν.
5. Ποτέ μα ποτέ ούτε το e-bay αλλά ούτε και το Pay Pal δεν πρόκειται να σας στείλουν e-mail ζητώντας σας να ξανακαταχωρίσετε τον λογαριασμό της κάρτας σας.

Συνοπτικά: Προτιμάμε πωλητές με υψηλό θετικό feedback (άνω του 98.8%), να έχουν την ασπίδα, να είναι power sellers, να δέχονται Pay Pal και να στέλλουν Ελλάδα. Πάρα πολλοί πωλητές έχουν τα προαναφερθέντα στοιχεία.

ΥΓ: Η σελίδα βοηθείας του e-bay ( http://pages.ebay.com/help/index.html?s ... :h:help:US ) θα σας φανεί αρκετά χρήσιμη για ότι περαιτέρω απορίες έχετε.
Ολα είναι δρόμος..... http://www.tdmhellas.gr

Re: Σύντομο εγχειρίδιο αγορών στο Ε-BAY  

  Από: ARHS στις 06/05/2008 11:11 a.m.

και μερικά site για να βλέπουμε και να ξοδέυουμε

http://www.ebay.ch Ελβετία (το χρησιμοποιούν πολύ οι αμερικάνικες εταιρίες για εύκολη πρόσβαση στην E.U.)
http://www.ebay.it Ιταλία
http://www.ebay.fr Γαλλία
http://www.ebay.at Αυστρία
http://www.ebay.de Γερμανία
http://www.ebay.co.uk Αγγλία
global.ebay.com (χωρίς τα www)
Ολα είναι δρόμος..... http://www.tdmhellas.gr

Re: Σύντομο εγχειρίδιο αγορών στο Ε-BAY  

  Από: icet στις 06/05/2008 12:32 p.m.

Πολύ κατατοπιστικό και χρήσιμο post.

Ευχαριστούμε
---biip biip---

Re: Σύντομο εγχειρίδιο αγορών στο Ε-BAY  

  Από: Case στις 06/05/2008 1:28 p.m.

Πολύ χρήσιμος οδηγός.

Thanks mate.
Recipe for happiness.
1. Lean it.
2. Twist it.
3. Love it.
4. Repeat.

Re: Σύντομο εγχειρίδιο αγορών στο Ε-BAY  

  Από: HelenKoR στις 06/05/2008 1:33 p.m.

ευχαριστούμε !

I'm a Supergirl, and Supergirls just ride.

Re: Σύντομο εγχειρίδιο αγορών στο Ε-BAY  

  Από: stoupi στις 08/05/2008 7:27 p.m.

Καλο!!
[size=150:quxslwvd]3 > 4

Re: Σύντομο εγχειρίδιο αγορών στο Ε-BAY  

  Από: coot στις 16/05/2008 11:05 a.m.

Arh Μια ερώτηση ή όποιος ξέρει
Λες ότι οτιδήποτε με δηλωμένη αξία άνω των 45 euro φορολογείται. και μετά να δηλώνει την αξία του πακέτου λιγότερο από $40 .
45 ευρώ είναι κοντά 70$ άρα γιατί να μη δηλώνουν το πακέτο από 70$ και κάτω; επίσης όταν λες 40$ με τα έξοδα αποστολής; (μαλλον όχι )
[color=red:2cjktgro] Driving with my darling
faster than I should
Driving with my darling
Forever if we could

Re: Σύντομο εγχειρίδιο αγορών στο Ε-BAY  

  Από: ARHS στις 22/05/2008 1:58 p.m.

c"Arh Μια ερώτηση ή όποιος ξέρει
Λες ότι οτιδήποτε με δηλωμένη αξία άνω των 45 euro φορολογείται. και μετά να δηλώνει την αξία του πακέτου λιγότερο από $40 .
45 ευρώ είναι κοντά 70$ άρα γιατί να μη δηλώνουν το πακέτο από 70$ και κάτω; επίσης όταν λες 40$ με τα έξοδα αποστολής; (μαλλον όχι )"


Καλή παρατήρηση έκανες

Τα 40 $ είναι μια τιμή πλασματική που την βάζω εγώ.
Αν καποιος άλλος θέλει βάζει τα 70 $.
Εγώ βάζω πάντα τα 40 $ και μέχρι τώρα δεν είχα ποτέ πρόβλημα
Ολα είναι δρόμος..... http://www.tdmhellas.gr

Re: Σύντομο εγχειρίδιο αγορών στο Ε-BAY  

  Από: T595 στις 08/06/2008 10:29 a.m.

Για συμπλήρωμα....

Η διαδικασία της δημοπράτησης έχει ώς εξής:

Κάθε δημοπρασία έχει έναν συγκεκριμένο ποσό αύξησης των προσφορών. Ανάλογα με το είδος του αντικειμένου και τις επιθυμίες του πωλητή αυτό μπορεί να είναι πχ 0,50€/$/£, 1,00€/$/£ ή 5,00€/$/£ κτλ. Η προσφορά που καταθέτει ο καθένας είναι κλειστή, που σημαίνει ότι το ύψος της δεν το γνωρίζει κανείς άλλος εκτός από σας. Το ποσό αγοράς που βλέπετε μετά την κατάθεση της προσφοράς διαμορφώνεται ανάλογα με την προηγούμενη μέγιστη προσφορά + το "βήμα" αύξησης των προσφορών. Ας κάνουμε ένα παράδειγμα:

Αντικείμενο έχει αρχική τιμή 10€, "βήμα" 0,50€ και καμμία άλλη προσφορά. Κάνετε εσείς μια προσφορά για 20€. Αυτομάτως, η τιμή του αντικειμένου γίνεται 10€ και είστε προς το παρόν "από πάνω". Κάνει κάποιος μια άλλη προσφορά για 15€. Αυτή είναι κάτω από τα δικά σας 20, επομένως η τιμή το αντικειμένου γίνεται 15,50€ (τα 15 του άλλου + το "βήμα") και συνεχίζετε να είστε από πάνω. Αν η δημοπρασία έληγε τώρα, το αντικείμενο θα το αγοράζατε 15,50€, ασχέτως αν εσείς είχατε προσφέρει 20€. Αν όμως ερχόταν κάποιος τρίτος και πρόσφερε 30€, τότε η τιμή θα γινόταν 20,50€ (τα είκοσι τα δικά σας + το βήμα) και θα ήταν αυτός πλέον "από πάνω".

Ωραία, το ξεκαθαρίσαμε αυτό! Από κει και πέρα...

Κάντε ό,τι ερώτηση θέλετε πριν την προσφορά σας.

Συνήθως οι πωλητές από κεκτημένη ταχύτητα λένε ότι δεν στέλνουν εκτός της χώρας τους. Αυτό κατά κανόνα δεν ισχύει, αλλά ρωτήστε τους πριν χτυπήσετε.

Μάθετε το ποσό για τα μεταφορικά εκ των προτέρων για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων. Καλό θα είναι να μπείτε στο site των ταχυδρομείων των εκάστοτε χωρών για να δείτε πόσο πραγματικά είναι τα μεταφορικά και έτσι να μην σας πιάνουν κότσους. Για γερμανία που το έχω πρόχειρο είναι:

http://www.deutschepost.de/dpag?tab=1&s ... le=1016932

Μόλις αποφασίσετε ότι το θέλετε το αντικείμενο και σας συμφέρουν τα μεταφορικά, μην μπείτε στην δημοπρασία νωρίς. Αποφασίστε πιο είναι το μέγιστο ποσό που είστε διατεθημένοι να δώσετε και χτυπήστε λίγα δευτερόλεπτα πριν την λήξη της δημοπρασίας. Με αυτόν τον τρόπο, αν βγείτε από πάνω, δεν υπάρχει χρόνος να αντιδράσει ο δεύτερος ενώ, αν είστε από κάτω, θα έχετε έτσι κι αλλιώς χτυπήσει με το μέγιστο ποσό που θέλατε. Αν μπείτε νωρίς στην δημοπρασία διακινδυνεύετε να μπεί ο κάθε παπαρίδης που θα χτυπάει αλύπητα μέχρι να βγει από πάνω σας. Αυτός δε ο παπαρίδης, μπορεί να είναι και ο ίδιος ο πωλητής, ο οποίος με άλλο nick, χτυπάει για να ανεβάσει την τιμή του αντικειμένου που πουλάει.

Μόλις σας φύγει η κάψα να είστε από πάνω την ώρα που κλείνει η δημοπρασία που σας ενδιαφέρει (ξέρω, ξέρω αδρεναλίνη, καρδιοχτύπι κτλ...) σας προτείνω ανεπιφύλακτα την χρήση του www.auctionsniper.com. Αυτό είναι ένα online εργαλείο που αναλαμβάνει να χτυπήσει αυτόματα το αντικείμενο την τελευταία στιγμή με την μέγιστη τιμή που του έχετε βάλει. Έτσι δεν χρειάζεται να είστε από πάνω την ώρα που κλείνει το αντικείμενο για να χτυπήσετε, και έτσι μπορείτε να χτυπήσετε την τελευταία στιγμή σε πολλές δημοπρασίες που κλείνουν περίπου ταυτόχρονα. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε bid group, να φτιάξετε, δηλαδή, μια ομάδα ομοειδών αντικειμένων, ένα εκ των οποίων θέλετε να αγοράσετε. Το πρόγραμμα θα τα χτυπάει όλα στις τιμές που έχετε καθορίσει για το καθένα μέχρι να κερδίσετε ένα από αυτά και μετά θα σταματήσει. ΠΧ. Ψάχνετε για αμορτισέρ Tiger 955 και έχετε βρεί 5 ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Τα βάζετε όλα σε ένα bid group και περιμένετε. Αν κερδίσετε το πρώτο από τα πέντε, το πρόγραμμα δεν θα χτυπήσει τα υπόλοιπα τέσσερα, αν το χάσετε το πρώτο, τότε θα χτυπηθεί το δεύτερο κοκ μέχρι να κερδίσετε ένα ή να τελειώσουν τα αντικείμενα του bid group. Η χρέωσή του είναι ελάχιστη μπροστά στην ευκολία που παρέχει.

Πάντα συμφέρει να κοιτάτε και τί άλλα πράγματα έχει προς πώληση κάποιος γιατί αν αγοράσετε από έναν πωλητή ό,τι χρειάζεστε, θα γλυτώσετε χρήματα από τα μεταφορικά και τα έξοδα τραπέζης (αν πληρώσετε με έμβασμα). Αν κάποιος πωλητής πουλάει πολλά κομμάτια από ένα μηχανάκι, αλλά όχι αυτό που εσείς ψάχνετε, ρωτήστε τον μήπως και το έχει και δεν το έχει ακόμη βγάλει στο σφυρί.

Προσοχή στο προφίλ του πωλητή. Δεν φτάνει μόνο να έχει πολλές θετικές ψήφους, αλλά και να τις έχει από πωλήσεις αντικειμένων συναφών με αυτό που θέλετε εσείς να αγοράσετε. Τι να τα κάνω αν κάποιος έχει 500 θετικές ψήφους πουλώντας πχ κουμπιά προς 0,05 ευρώ το ένα, όταν εγώ είμαι έτοιμος να του σκάσω μια 700άρα για μπροστινό από Mille Factory!

Καλό είναι να ρίχνετε και μια ματιά στις λίγες αρνητικές ψήφους που έχει κάποιος, ώστε να σχηματίσετε καλύτερη γνώμη γι' αυτόν. Υπάρχει μάλιστα και ένα plug-in για το firefox (Ebay Negs το λένε) που σου δείχνει μόνο τις ουδέτερες και αρνητικές ψήφους ενός μέλους.

Αν ο πωλητής είναι νέος και δεν έχει θετικές ψήφους, μην τον προσπεράσετε αβλεπί, γιατί ίσως να πετύχετε κάποια πολύ καλή ευκαιρία. Ρωτήστε τον όσο περισσότερα πράγματα μπορείτε για να σχηματίσετε κάποια γνώμη και αν κρίνετε ότι είναι αξιόπιστος αγοράστε. Είναι πολλοί που δεν θα μπουν στον κόπο και έτσι οι αντίπαλοι θα είναι λιγότεροι.

Πολύ καλές ευκαιρίες μπορείτε να βρείτε, αν είστε λίγο δημιουργικοί στο ψάξιμο. Ποντάρετε στα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι πωλητές στις καταχωρήσεις τους για να βρείτε κάτι που δεν θα το έχουν βρει πολλοί. ΠΧ Ψάχνετε για ανάποδο πηρούνι για το προτζεκτάκι σας. USD forks υπάρχουν πολλά και τα βρίσκουν όλοι. UPS Forks όμως? Husqvarna υπάρχουν πολλά. Husquarna όμως?

Να έχετε πάντα στο νού σας ότι οι πωλητές δεν είναι ηλίθιοι. Πολλοί μάλιστα ψάχνουν και για ηλίθιους αγοραστές. Εκείνο το R1 του 2007 με 4.500€ άμεση αγορά και με δωρεάν μεταφορικά είναι απάτη 100%.

Να είστε πάντα σίγουροι ότι έχετε καταλάβει τι γράφει ο πωλητής στην δημοπρασία του. Πολλοί βγάζουν φωτογραφία όλο το μπροστινό για να πουλήσουν πχ τον άξονα και αν το γράφουν ξεκάθαρα, δεν θα σας φταίει κανένας άλλος, αν εσείς χτυπήσετε 300€ για έναν άξονα.

Μην αποφεύγετε τις δημοπρασίες με υψηλή τιμή εκκίνησης (αν βέβαια αυτή η τιμή δεν είναι πάνω από αυτά που εσείς θέλετε να πληρώσετε). Έχω παρατηρήσει πολλές φορές το φαινόμενο να υπάρχουν δύο δημοπρασίες για ομοειδή αντικείμενα που αυτή με τιμή εκκίνησης 1€ να κλείνει πολύ πιο ψηλά από την άλλη με τιμή εκκίνησης πχ 200€. Αυτό συμβαίνει γιατί οι χρήστες που μπαίνουν και χτυπάνε για πλάκα αποθαρρύνονται από την υψηλή τιμή εκκίνησης και έτσι δεν γίνεται το μπούγιο που ανεβάζει την τιμή λόγω του ανταγωνιστικού πνεύματος που επικρατεί εκεί που υπάρχουν πολλοί που χτυπάνε.

Τέλος, όταν πια η δημοπρασία έχει κλείσει και δείτε ότι εσείς είχατε χτυπήσει πχ 55€ και ο νικητής κέρδισε με 55,50€, μην σκεφτείτε ότι χάσατε για 0,50€ και στεναχωρηθείτε. Ποτέ δεν ξέρετε πιο ήταν το μέγιστο ποσό που είχε χτυπήσει ο νικητής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ήταν υψηλότερο από το δικό σας...

Καλές αγορές...
SELECT * FROM ForumUsers WHERE Clue > 0

0 rows returned

Re: Σύντομο εγχειρίδιο αγορών στο Ε-BAY  

  Από: denthnpalevw στις 18/06/2009 10:44 a.m.

καλα τα ειπες!!!!!!
Δεν έχω υπογραφή.......

http://betform.blogspot.com/

Re: Σύντομο εγχειρίδιο αγορών στο Ε-BAY  

  Από: ATN PANOS στις 18/06/2009 4:17 p.m.

thx guys
http://www.atn-forever.com

4 wheels move the body, 2 wheels move the soul.

Re: Σύντομο εγχειρίδιο αγορών στο Ε-BAY  

  Από: black_power στις 23/12/2010 3:45 a.m.

Προφανώς το : http://www.auctionsniper.com. δεν ειναι κατι που το ξέρουμε μονο εμεις
αρα αν το χρησιμοποιεί κ αλλος αγοραστής τι γίνετε;

Re: Σύντομο εγχειρίδιο αγορών στο Ε-BAY  

  Από: ARHS στις 16/01/2011 10:06 p.m.

Γίνεται οτι παίζει μεγάλη σημασία η ώρα-λεπτά-δευτερόλεπτα που θα βάλεις την νέα τιμή.
Γι αυτό και μπορείς να ορίσεις χρόνο που θα βάλει αυτόματα το νέο ποσο καθώς και πόσο χρόνο πριν απο το τέλος της δημοπρασίας θα το κάνει.

Σε μερικές περιπτώσεις παίζει ρόλο ακόμα και το feedback του αγοραστή.
Ολα είναι δρόμος..... http://www.tdmhellas.gr

Re: Σύντομο εγχειρίδιο αγορών στο Ε-BAY  

  Από: dimchrist στις 02/03/2011 6:30 a.m.

Γνωρίζει κανείς αν λάβω κάτι (πλαστικά) που έσπασε στην μεταφορά από που θα αποζημιωθώ?

Θα πρέπει να το μιλήσω με την εταιρεία κούριερ ή πρέπει ο πωλητής να ασχοληθεί?
Το δέμα ήρθε από Αγγλία με Parcel Force [europriority].

Επίσης ποιες ενέργειες πρέπει να κάνω στο ebay? Με το paypal?
Πρέπει να κάνω make an issue στο customer support του ebay?

Triple Way

Re: Σύντομο εγχειρίδιο αγορών στο Ε-BAY  

  Από: denthnpalevw στις 02/03/2011 8:06 a.m.

Αρχικα μιλας με τον πωλητη, αναλογα τι θα σου πει θα δεις τι πρεπει να κανεις.
Δεν έχω υπογραφή.......

http://betform.blogspot.com/